A léböjtkúra veszélyei – hogyan ne csináld?

juice2

Egy léböjtkúra nagyon sokat tud segíteni a szervezet méregtelenítésében, ezáltal rendkívül pozitív hatással lehet rá, de csak akkor, ha megfelelően csinálod.
Nagyon fontos, hogy soha ne kezdj innen-onnan összegyűjtött félinformációk alapján léböjtkúrába, ennek ugyanis könnyen az lehet az eredménye, hogy több kárt okozol a szervezetednek, mint hasznot.

Ha túl sok a testidegen méreganyag, kell a rásegítés

Napjainkban egyre többen szentelnek kellő figyelmet a szervezetük méregtelenítésének, ami pozitív tény, hiszen az egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy időnként megszabaduljunk a felgyülemlett káros anyagoktól.
Alapvetően igaz ugyan, hogy a testünk egy jól működő rendszer, ami képes arra, hogy a felhalmozódó méreganyagokat maga száműzze, ennek ellenére nem árt, ha néha rásegítünk egy kicsit erre a folyamatra azzal, hogy részt veszünk egy méregtelenítő kúrán.
Ez persze komoly dolog, ezért véletlenül sem buzdítanánk senkit arra, hogy az internetről összeollózott információk alapján, csak félig tájékozottan vágjon bele – ilyesmit kizárólag alapos informálódás után csináljunk!

Nagyon hatékony a böjtölés

Kihívásokkal teli, ugyanakkor hatékony formája a méregtelenítésnek a böjtkúra. Ennek keretein belül, ahogy azt a neve is mutatja, böjtölünk, vagyis meghatározott ideig nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot.
Ez talán elsőre szokatlan, mégis rengeteg előnye van: egyrészt, az előírt folyékony anyagok bevitelével segíti a szervezetünket abban, hogy megszabaduljon a felhalmozódott méregtől. Másrészt pedig az önfegyelmet is nagyban képes fejleszteni, hiszen erre bizony szükség van ahhoz, hogy tudjuk tartani a böjtöt.

Amellett tehát, hogy ezzel jót teszünk a testünknek, egy személyiségfejlesztő programon is részt veszünk, ami lelkileg is a javunkat szolgálja.

 

A böjt első szabálya tehát:

Mindig alapos tájékozódás után, ellenőrzött körülmények között fogj ilyesmibe, úgy nem lehet baj.

De mégis, milyen hibákat lehet még elkövetni egy léböjtkúra során, milyen veszélyei lehetnek annak, ha magánakcióba kezdünk?

Az interneten hemzsegnek a a félreértelmezett és veszélyes böjtkúrák. A legvadabb, amivel találkoztam, az a böjt egy szélsőséges fajtája, a szárazböjt.

A szárazböjt egy ősrégi módszer, egy olyan világ szülöttje, amikor még nem létezett ipari szennyeződés. Az akkori kor embere még nem szenvedett az elmérgeződéstől, így nem kellett rengeteget innia böjt alatt, hogy megkönnyítse az ismét véráramába jutó méreganyagok kiválasztódását. Szárazböjt során nem eszel és nem iszol. Semmit. Mivel a méregtelenítő szerveidet támogatnod kell a böjt alatt, kerüld ez a böjtfajtát!

A mai ember szervezetének szükséges a bő folyadékfogyasztás böjtölés alatt.

 

Nem mindegy, mit iszunk a böjt alatt!

A helyes böjtölésnek is megvannak a maga szabályai. Ezek egyike, hogy mit iszol.

Hatalmas hiba, amit sokan elkövetnek, hogy azt hiszik, mindent fogyaszthatnak, ami folyékony. Nos, ez nem igaz, megvannak azok a folyadékok, amik hasznosak ilyenkor, és azok, amik nem.

A bolti gyümölcslevek például nem sokat segítenek, még a 100 százalékosak sem. A „100 százalékos” ananászlé szerinted azt jelenti, hogy amit a doboz tartalmaz, az 100 százalékban ananászlé?

Hát nem!

Azt jelenti, hogy a benne lévő – ki tudja mennyi – gyümölcslének 100 százaléka ananászlé.

Ha préseltél magadnak valaha gyümölcslevet, tudod, miről beszélek.

Az sem célravezető, ha kávét vagy kólát fogyasztunk. A kóla egyébként erősen savasít, legjobb, ha örökre száműzöd az italaid közül, nemhogy léböjt alatt! Mindig tartsuk be pontosan az utasításokat, különben a kúrának semmi értelme!

A turmix – bár folyékony -, nem minősül lének. A turmix folyékony étel.

 

Nem lehet mindent egyszerre!

Ez leginkább azt jelenti, hogy nem szabad azt képzelni, hogy egyik pillanatról a másikra minden szilárd táplálékot kiiktathatunk az életünkből.

Fokozatosan kell áttérni a léböjtkúra leveire, és fokozatosan kell visszaállni a kúra végén a megszokott étrendedre. Kulcskérdés, hogyan töröd meg a böjtödet, azaz mit és hogyan kezdesz el fogyasztani a böjtöd után.

 

A böjt nem mehet a végtelenségig!

Tudtad, hogy volt, aki belehalt a szaunaversenybe? Ki hitte volna, hogy a szaunát, ezt a remek méregtelenítő módszert az emberi ostobaság halálos versennyé változtatja.

A hiúság és a szélsőség ezen megnyilvánulása könnyen megjelenhet az internet böjtkalandorai között is!

A testünknek szüksége van szilárd táplálékra, ezért a léböjtkúrát bizony nem lehet a végtelenségig folytatni. Léböjtkúra alatt könnyűnek érzed magad, elszoksz az evéstől, és rengeteg energiád lesz. Tested feltöltődik vitaminokkal, ezért abba se akarod hagyni. Úgy érzed, bármeddig bírnád.

Állj ellent a kísértésnek!

Véletlenül se versenyezzünk senkivel, hogy ki bírja tovább! Mindig meghatározott ideig csináljuk csak a kúrát, tovább semmiképpen se!

 

Hogyan méregtelenítsd a szervezetedet, és legyél évekkel fiatalabb?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és ismerd meg a méregtelenítés titkait!
Hamarosan éveket tagadhatsz le – ráncfelvarrás nélkül.
Mi a véleményed a témáról?

Hozzászólás